Думата „комар“ преди всичко ни напомня за сърбежа и подуването, които се случват след ухапванията му. Но рядко мислим какво се случва, докато това насекомо се храни върху нас и какво всъщност ни кара да се почешем. Според изследванията причината е в слюнката му.

Днес ще обясним какво се случва с вас преди, по време и след ухапване от комар. В края ще намерите и бонус, който ще ви каже как да се борите с тези жужащи приятели.

Комарите плюят върху кожата ви, за да облекчат болката

Както показва проучване, комарът се нуждае от около 4 минути, за да напълни стомаха си с кръв. Проблемът е, че през това време жертвата му може да забележи и да го убие, преди мисията да приключи. Да не говорим за факта, че самото ухапване е болезнено, което може да означава, че агресорът може да бъде открит още по-бързо. Слюнката на комара има агент, който кара кожата да изтръпва. Така че след като насекомото ни наплюе, не усещаме ухапването. След това нашите малки бръмчащи приятели започват да търсят кръвоносни съдове под кожата. Те изследват няколко пъти, докато намерят нещо, с което да се хранят.

Слюнката му помага да изсмуква кръвта по-лесно

Веднага щом вената бъде намерена, комарът отново пуска слюнката. Тя съдържа повече от 100 протеина, които служат за различни цели - една от които кара кръвта да не се съсирва. По този начин смученето е по-лесно. Въпросът е там, че след като вената е повредена, тялото ни започва да я лекува. Това може да попречи на насекомото да се храни от нея. Но тези хитри същества намират начин да заобиколят това. Както се твърди в едно изследване - слюнките имат агент, който спира този процес и разширява кръвоносните съдове.

Ухапванията сърбят, защото сме алергични към тях

 

Обвинете отново слюнката. Ухапването съдържа нетоксични протеини, които могат да доведат до сърбеж, зачервяване и подуване - при различни нива на тежест. И има хора, които изобщо нямат алергии. Реакциите ви при първите ви ухапвания от комари са най-тежки, дори повече, отколкото ако сте постоянно ухапвани в продължение на 2-20 години подред. Комарите снасят яйца в неподвижна вода, така че не могат да се размножават на места, където тя е покрита с лед през по-голямата част от годината. В резултат на това не хапят много често хората, които живеят там. Но ако се преместите от там на някое тропическо място, може да ви е трудно да се справите с първите ухапвания.

Бонус: Неща, които можем да направим за по-малко ухапвания

Според изследванията комарите са привлечени от нас поради миризмата ни, която се произвежда от различни микроби, живеещи по кожата ни. Ето защо измиването на краката с бактерициден сапун може да накара насекомите да избягват да ви хапят. Също така е важно да използвате репелент. Освен синтетичните, можете да използвате евкалиптово масло, което се е доказало като ефективно срещу ухапвания от комари.

Често ли ви хапят комари? Какво правите, за да се предпазите?