Понякога след концерт или излагане на прекалено силни звуци или шумове можем да чуем бръмчене. Изглежда, че не идва от конкретен източник и е странно, че сме в състояние да го чуем само когато наоколо няма шум.

Ще ви разкажем повече за този любопитен феномен, който може би сте преживели поне веднъж в живота си. Само не забравяйте, че ако забележите нещо необичайно, най-добре се консултирайте с лекар.

Звук с неизвестен произход

Бръмченето, съскането или странният шум в ушите ни е известен като тинитус. Това е фантомно възприемане на звук, когато няма източник за него. Тъй като всеки човек е различен, той може да се прояви като рев или щракване. Има няколко фактора, които евентуално могат да го причинят. Симптомът на звънене обикновено е временен и може да бъде фин или в някои случаи толкова интензивен, че затруднява разговора. Ако обаче звъненето продължи твърде дълго или се повтаря хронично, може да попречи на ежедневието на хората, които го изпитват.

Причината за този необичаен бръмчащ звук

Шумът в ушите възниква поради нараняване на малки места, разположени във вътрешното ни ухо. Оттам се образуват по-различни звукови вълни, които слуховият нерв възприема и интерпретира като звуци, но всъщност чуваме нещо, което не съществува.

Фактори, които могат да провокират тези звънящи звуци

Тези леки наранявания на вътрешното ухо могат да бъдат породени от няколко причини:

• Излагането на силен шум за дълго време: Такива случаи са концерт, строеж  или слушане през високоговорители или слушалки с много голяма сила на звука. В първия случай е лесно да се възстановите и да се върнете към нормалното. Но във втория щетите, причинени от прекомерния звук, достигащ до ухото, могат да станат постоянни.

• Ушната кал също може да бъде причина за тинитус: Тя може да предизвиква запушване и уголемяване на канала, като раздразни тъпанчето. Това създава досаден звук.

• С напредването на възрастта постепенно можем да загубим слуха си, което в дългосрочен план може да доведе до постоянно бръмчене или щракане при хора над 60 години.

• Друга причина са вариациите в кръвното налягане.

• Нараняванията на главата и шията, както и прекомерният стрес в тези области могат да доведат до това шумене, тъй като са свързани с нашия слух. Когато това е източникът на звъненето, то обикновено се случва само в едното ухо.

• От друга страна, може и да имаме втвърдяване на костиците на средното ухо (отосклероза), което е един от основните му симптоми.
Когато темпоромандибуларната става (мястото, където челюстта се среща с черепа) страда от някаква промяна или нараняване, тя може да предизвика тинитус поради близостта си до ухото.

• Това усещане в по-екстремни случаи може да е признак на заболявания, като синдром на Мениер, състояние на вътрешното ухо или вестибуларен шванном, който се произвежда от доброкачествен тумор, разположен в черепа.

• Използването на лекарства като антидепресанти, антибиотици и хапчета.

Как да предотвратим шума в ушите

Ако това усещане продължи твърде дълго и е силно, то може да повлияе на ежедневието ни и да причини умора, липса на концентрация, раздразнение и проблеми със съня или с паметта.

По-добре е да избягваме изключително силни звуци, да не слушаме слушалки с пълна сила на звука и ако посещаваме шумни събития или райони, е добра идея да използваме тапи, за да защитим ушите си.

Вие "чували" ли сте този досаден звук и често ли е?