Когато имаш нужда от почивка и ти се похапва нещо сладичко, ти предлагаме да опиташ това шоколадови изкушение.

Парфе с шоколадови бисквити и ликьор

Порции: 3 

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти:

  • 15 шоколадови бисквити
  • 100 гр. полусладък шоколад (тъмен шоколад с 50% захар и 50% какао), нарязан на парченца
  • 1/2  ч. ч. мляко
  • 2 ч. ч. бита сметана, охладена
  • 1/3 ч. ч. сметанов ирландски ликьор, охладен
  • 1/4 ч. ч. пудра захар

Начин на приготвяне

  1. Използвай кухненски робот или точилка, за да направиш бисквитите на трохи. Остави ги настрана.
  2. Постави нарязания шоколад в малка купа. Стопли млякото, докато започне да се вдига пара, и с него залей шоколада. Остави ги да престоят 2-3 минути, после разбъркай. Ако са останали неразтопени парченца шоколад, стопли сладката течност в микровълновата за 30 секунди. Повтори го няколко пъти, докато шоколадът е напълно разтопен. Остави млякото да се охлади.
  3. В една купа разбий с миксер охладената сметана, ликьора и пудрата захар. Използвай висока скорост, докато сметаната добие форма.
  4. Раздели сметаната на две. Едната от половинките смеси с шоколадовото мляко, а другата остави настрана.
  5. Време е да сглобиш парфето в този ред – шоколад, сметана, бисквити, пак сметана, пак от шоколадовата смес, сметана отново и накрая завърши с останалите натрошени бисквити.
  6. Парфето може да се яде веднага, но ако искаш шоколадовите слоеве да са малко по-стегнати – остави десерта за 2-3 часа в хладилника.

Да ти е сладко!