Представяте ли си какъв щеше да е светът, ако всички намирахме партньора, с който да изкараме остатъка от живота си още при първата си връзка с другия пол? Тогава повечето от нас щяха да са женени за гаджетата си от гимназията. Визуализирайте си това за миг и помислете би ли ви харесало? Кои щяхте да сте без опита, придобит от всички разочарования, през които сте минали? Щяхте ли да знаете какво харесвате в мъжете, на кои техни качества държите изключително много, как обичате да ви целуват и кое докосване ви разтапя? Щяхте ли да сте наясно с какво можете да направите компромис и какво ви е изключително важно? Ако отговорът на тези въпроси е „не”, вместо да се ядосвате, че не срещате „г-н единствен” веднага, бъдете благодарни за опита, който имате.


Знаете ли какво би станало с пеперудата, ако разрежете пашкула й преди тя да е успяла да го разкъса със собствени сили? Ще загине, защото крилата й няма да са станали достатъчно устойчиви, за да могат да летят. Те се закаляват, докато тя се опитва да се измъкне от люлката на своя пашкул. Същото е и с хората. Ако не сме минали през различни връзки и преживявания не можем да сме щастливи с човека до нас, дори той да е подходящия. Причината – не се познаваме добре и не знаем какво искаме, следователно не можем да преценим, че той го носи и ни го дава.

Можем ли да погледнем на несполучливите връзки в живота си като на благословия, а не като на наказание? Благодарение на тях и на натрупания опит ние сме това, което сме в момента. Разбира се, ако сме си позволили да видим и научим уроците от случилото се. Индикация, че не сме успели да го направим би било повтарянето на еднотипни връзки - привличането на неподходящи или ангажирани партньори, както и разпадането на връзките, в момента, в който започнат да стават сериозни. 

Има 4 основни типа връзки, като всеки от тях дава принос за това да се развиваме и израстваме като личности и да срещнем любовта: 


1. Сексуална връзка

По своята същност това е кратка връзка, която трае не повече от три години. Много често тя дава плод – ражда се дете. Това е и причината да има толкова много самотни родители (предимно жени). Понякога тези връзки се създават, защото жената е узряла за идеята да има дете и това се превръща в по-голяма ценност за нея, отколкото това да има истински стабилен и партньор, с който се чувства добре придружена. Тя зачева от достъпния в момента партньор.

2. Ментална връзка

Продължава най-много 20 години. Задържат се, докато децата поотраснат, или ако сме били млади, когато сме се запознали – докато самите ние израснем и разберем какво искаме от живота. В тези връзки рядко има истинска страст или поне тя бързо изгасва. Обикновено партньорите взимат решението да бъдат заедно, когато преценят, че имат общи ценности и са подходящи един за друг. Например и двамата искат да имат семейство и деца, личните им статуси ги правят хармонична двойка и те решават на ниво разум, че са добра партия един за друг.

3. Транзитна връзка

Това е връзка, която по своята същност няма бъдеще, но чрез нея извървяваме пътя към своята лична трансформация. Тези връзки често се случват, когато сме в етап на опознаване на себе си и на другия пол, в изграждането на личните ценности и критерии. Благодарение на тези връзки израстваме, изясняваме си какво точно търсим в другия пол и придобиваме смелост да не правим компромис, докато не го намерим.


4. Духовна връзка

Малцина успяват да създадат подобна връзка с първия си сериозен партньор. Много по-често това са по-късни връзки, защото едва, когато сме цялостни и завършени успяваме да привлечем в живота си друга цялостна и завършена личност и да се срещнем с нея истински на всички нива – сексуално, социално, емоционално, споделяне /изразяване, интуиция. В духовната връзка (и това не е синоним на платонична връзка), хората се чувстват удовлетворени един от друг във всички аспекти и вървят заедно в обща посока.

Наясно съм, че се иска огромна смелост, за да продължиш да обичаш, въпреки че си бил нараняван, предаван и изоставян. Ако решиш да се предпазиш от болката и не проявяваш тази смелост обаче, сърцето ти се затваря и се изолира. Нали си спомняте от приказките, че в колкото и красива и специална кула да е затворена принцесата, тя винаги иска да излезе от нея и помага на принца да я освободи. Същото е и в живота – за да успее принцът да стигне до теб, е нужно първо да свалиш стените от сърцето си и да пуснеш любовта да циркулира.

Желая ви успех и знам, че всички вие сте извори на любов – когато се излива извън вас, тя става все повече.

С обич,

наталия