На колко години е възлюбеният ви? Тук ще ви разкажем за сексуалността на мъжете в различна възраст. Смята се, че мъжете мислят за секс едва ли
не всяка свободна секунда. Но да мислиш и да правиш са две различни неща.
Безусловно, любовта и сексът имат своето място във всяка възраст. Но ако при жените разцвета на сексуалността идва към 30+, то мъжете имат по-различни биологични параметри и с възрастта са свързани различни периоди в интимния живот. Какво се променя в по-добра или по-лоша посока ще разберем сега. 

Сексуалността на 20-25 години

Средностатистическият мъж започва своя полов живот на възраст около 16-20 години, затова на 20 години той вече има някакъв опит – понякога добър, а понякога не. В този период мъжът е в добра физическа форма и в добро здраве, затова се нуждае регулярно от секс. При това, в тази възраст мъжете имат огромно количество тестостерон в кръвта, което им позволява да удовлетворяват желанията си чрез интимна близост практически по всяко време. Възбуждат се бързо, но продължителността на половия акт може да разочарова дамите – малко мъже са способни да „издържат” повече от пет минути. Още един минус е, че в повечето случаи на тази възраст мъжете не отделят много внимание на любовните ласки и прелюдии, тъй като бързат да „сграбчат плячката”.

Сексуалността на 25-30 години

Към 30-годишна възраст нивото на тестостерона започва да намалява, жаждата за секс става по-осъзната и контролирана. С това се обяснява и поведението им по отношение на жените: мъжът започва да подбира, приоритети му стават сексуалната привлекателност на партньорката, нейната чувствителност, опит. Сексът става значително по-добър, тъй като не възникват проблеми с ерекцията, а нараства способността за няколко полови акта за една нощ. Голям плюс за жените с въображение е това, че имено в този период мъжът е склонен към нови експерименти и подвизи в спалнята.

Сексуалността на 30-35 години

В този период е разцвета при мъжете, когато те са пълни със сили, желания и
амбиции. Но за сметка на това социалните отговорности (работа, семейство, деца) потискат сексуалността им. Отсъствието на желание може да е причинено от умора, претоварване, стрес и недостига на сън. Затова „маратоните до сутринта” стават все по-рядко, особено през делничните
вечери. Здравословното състояние на много от представителите на силния пол започва да се влошава: имено в този период започват проблемите с простатата, а появата на ерекция отнема повече време и често изисква допълнителна стимулация. Но за сметка на това по време на половия акт мъжете от тази възрастова група могат да „издържат” дълго време – самият акт може да продължава от 10 минути до няколко часа.

Сексуалността на 35-45 години

По статистика, ако мъжът е водил редовен полов живот до тази възраст, то не се очертават особени изменения след това. Темпераментът на мъжа си остава същия, какъвто е бил на 30 години. Единственото негативно, което може да стане, е някое хронично заболяване, което е било пренебрегвано до този момент. Има и още една странна статистика: някои мъже от тази възрастова група, получили определен опит, проявяват повишена страст към експерименти. Общата преситеност, получените знания, придобитата увереност – всички тези фактори допринасят за това, че мъжът може да се увлече по нестандартните удоволствия. Ако вашите желания съвпадат, то това не е минус. Разбира се, трябва да споменем и плюсовете. Имено в тази възраст мъжът започва да отделя най-голямо внимание на удоволствието на партньорката си, а не толкова на своето. Той е нежен, грижлив, опитен, способен към по-дълги полови актове, тъй като неговото лично удоволствие минава на заден план. 

Сексуалността при мъжете на 50+

Колкото и парадоксално да звучи, но при една четвърт от мъжете навършили половин век сексуалните функции се подобряват в сравнение с 30-40-годишните. От физиологична гледна точка това се обяснява с това, че мъжът вече не е подложен на такъв стрес в сексуалния живот както преди. И независимо от това, че трябва повече време за възбуда и ерекция, самият полов акт може да е значително по-дълъг, а удоволствието на партньорката е все така на първо място, а времето отделено за любовни игри се увеличава.

Без съмнение, всеки мъж е индивидуален, а това, за което ви разказахме, е само обобщена статистика. Най-важното е да пазят физическото и психическото си здраве, така и за мъжете и за жените от различни възрасти ще има повече удоволствия по време на секса.

Автор: Евгения Генчева