Някои може и да оспорят, че една от най-важните роли в живота, е тази на родителя. Но когато напуснем тази земя, децата ни са най-важното наследство, което оставяме след себе си. Дават ни надеждата да подхраним и да изградим част от бъдещето, а това е сериозна отговорност – но пък може да бъде изключително плодовита! За щастие, имаме вековни насоки и уроци и сме способни да работим върху техниката си за отглеждане и възпитаване на деца с всяко поколение. Ето кои са петте неща, които сме открили, че правят родителите на добрите деца:

Слушайте, не казвайте

Като родители прекарваме много време казвайки, учейки, хокайки и поправяйки децата си – всичко това е част от нашата роля. Но има и много неща, които можем да научим от децата си. Според психолозите е важно да прекарваме поне по един час на седмица, правейки нещо положително с детето си, без да го критикуваме, да му споделяме нашата гледна точка, аргументи и съвети. Вместо това просто слушайте, наблюдавайте и давайте позитивна обратна връзка. Това отнема само 0,5% от времето през седмицата, но помага за развитието на мозъка на хлапето и най-вече на частта, която отговаря за дълготрайната памет.

Направете съпричастността приоритет

Много родители приемат този родителски подход, който поставя на първо място успеха на детето, без да се взимат предвид чувствата на останалите, което води до апатия и дори егоизъм. Съпричастността и милото отношение трябва да бъдат първи приоритет в дома, а вие трябва да се чувствате комфортно да изграждате у детето си високи морални очаквания. Вместо да използвате изрази като „стига да те прави щастлив“, заменете го с „стига да си мил“. Напомняйте на детето си да демонстрира уважение и да се грижи за възрастните, независимо как се чувства в момента.

Направете наказанията ефективни

Не бъдете лицемерни по отношение на наказанията. Професор Алън Каздин, преподаващ психология в Университета в Йейл, казва, че "начинът да стане едно наказание ефективно, зависи от времето на "ненаказание" - с други думи моментите, в които родителите хвалят и възпитават детето, когато се държи добре". Наказанието трябва да бъде незабавно и кратко, за да може детето да го свързва само със специфичното лошо поведение. Като се има предвид това, наказанията са само един от начините да се дисциплинира, затова не прекалявайте с тях, а използвайте и други методи.

Покажете голямата картина

Важно е децата да разбират, че са част от едно глобално общество, в което действията имат последствия. Още от ранна възраст децата трябва да са наясно, че има хора с различен живот и култура. Окуражавайте детето си да изразява благодарност към всеки в живота си – включително към хората, които събират боклука или пък сервитьорът в ресторанта. Внимателно ги насочвайте към това да обърнат внимание на новия ученик, когото всички изолират или към детето, което се е ударило на площадката, обяснявайки как това мило отношение може да помогне на човека.

Не хвалете доброто поведение всеки път

Детето ви не трябва да очаква награда всеки път, в който се държи добре. Някои жестове на доброта трябва да бъдат преподадени и когато децата ги научат, трябва да се очакват от тях. Помогнете им да се научат, че благодарността е достатъчна похвала за доброто дело. Затова, когато помагат у дома, без да ги помолите, едно топло „благодаря“ може да ги окуражи да продължат с този тип поведение. Възнаграждавайте само наистина големите действия.