Тази страхотна пица в сицилиански стил е проста за приготвяне и изпълнена с вкус. Нямаме търпение да си я приготвим. Ето как.

Необходими продукти:

За тестото по сицилиански:

• 600 гр. брашно за хляб
• 17 гр. сол
• 7 гр. суха мая с бързо действие
• 85 мл. Зехтин
• 390 мл. топла вода, топла, но достатъчно хладна, за да можете да потопите ръката си в нея

За доматения сос:

• 1 кг. доматено пюре
• 1 с.л. зехтин
• 8 скилидки чесън, натрошени
• 1 ч.л. накълцано чили

За горната част:

• 250 гр. моцарела, настъргана
• 12 парчета салам Милано
• 2 червени люти чушки, нарязани на ситно
• Пекорино
• Листа босилек

Начин на приготвяне:

Направете тестото, като комбинирате брашното, солта, маята, 25 мл. зехтин и водата в кухненски робот и бъркайте, докато се оформи топка тесто. Продължете да пускате робота още 30 секунди (като еквивалент на месене).

Разделете останалите 60 мл. зехтин между две тавички и го разпределете равномерно. Разделете тестото на две и поставете в тавичките, като намажете със зехтин. Внимателно разстелете до приблизителна правоъгълна форма и покрийте леко с фолио. Оставете да втаса при стайна температура за 3 часа.

Направете доматения сос, като загреете олиото и леко „омекотите“ чесъна за около минута. Добавете накълцаното чили, разбъркайте 30 секунди и след това добавете доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да къкри 20 минути на слаб огън с капак.

Загрейте фурната до 280 градуса.

Внимателно разтегнете тестото, за да напълните тавичките. Разделете моцарелата между двете пици, след това направете същото с доматения сос, като го разстелете. Няма да ви е нужен целият сос (всякакви остатъци може да използвате за паста). Сложете лютите чушки и салама и печете в продължение на 12–15 минути, докато се получат мехурчета отгоре, а долната част стане хрупкава.

Гарнирайте с прясно настъргано пекорино и босилек и сервирайте.

Лесно и вкусно!