Последиците от неподходящата работа могат да бъдат катастрофални в дългосрочен план. Те засягат както здравето, така и любовния живот, приятелствата, семейството.

 

При някои хора отрицателните последици от неподходящата работа са толкова крещящи и очевидни, че няма как да бъдат сбъркани. Като цяло тези хора мразят работата си, колегите и началниците си, работното си време и изобщо всички аспекти от настоящето си работно място. Много хора обаче не си дават сметка, че са на грешната работа. Те изпитват известни съмнения, буксуват на едно място, неудовлетворени са, но не си дават сметка защо това е така. Ако и вие изпитвате съмнения, че сте на грешната работа, Dama.bg ви препоръчва да обърнете внимание на тези предупредителни знаци.

  1. Изпитвате ужас от всеки понеделник: Неприятната тъпа болка в стомаха всяка неделя вечер ви напомня, че идва понеделник. Да, повечето хора не очакват с нетърпение започването на новата седмица, но и не изпадат в ужас от този факт. Просто тялото ви се опитва да ви каже нещо и е време да го чуете.

  2. Нямате търпение работния ден да свърши: И това е познато на повечето от нас, но ако гледате часовника си непрекъснато с истинска досада, нещо не е наред. Когато работата ви е приятна, вие сте мотивирани и ангажирани, времето минава неусетно и дори се изненадвате в края на деня. В случай че това не ви звучи познато, означава, че сте на грешната работа.

  3. Завиждате на приятелите си за хубавата им работа: Усещате свиване в корема всеки път, когато чуете, че някой познат е започнал хубава работа. Веднага правите сравнения със своята работа и заключенията никога не са във ваша полза. Ако харесвахте работата си, нямаше да завиждате на околните, нали така?!

  4. Имате класически признаци на тревожност: Да си на грешната работа може да бъде твърде стресиращо и напрегнато. Конфликтът между реалността и мечтите води до безпокойство и стрес. Класическите симптоми включват главоболие, стомашни болки, стягане в областта на гърдите, изпотяване, проблеми със съня. Смятате ли, че трябва да изпълнявате задълженията си, когато те ви карат да се чувствате по този начин? Дали причината е агресивният шеф, неприятните колеги, липсата на мотивация - ще трябва да прецените сами.

  5. Не понасяте колегите си: Работата ви харесва, нямате проблем дори с преките си началници, но колегите ви се държат ужасно, подигравателно и агресивно. Вероятно сте попаднали в грешния колектив, а не на грешната работа. Решението е да си потърсите подобна позиция на друго място.

  6. Дори по-високата заплата не може да ви накара да останете: В случай че дори по-високото възнаграждение не ви мотивира да останете на сегашното си работното си място, наистина няма смисъл да се борите със себе си. Сериозната липса на удовлетворение от работата вероятно се дължи на липсата на работа, твърде многото работа, неподходяща позиция, липсата на израстване и развитие. Заслужавате работа, която ви кара да се чувствате необходими, ценени и удовлетворени - вярвайте в това!