За втори път екипът на доц. Атанас Щерев извърши успешна вътреутробна процедура за спасяването на бебе, диагностицирано с диафрагмална херния. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата, което пречи на развиването на белите дробове.

Диагнозата тежка диафрагмална херния на бебето е поставена след рутинен ултразвуков преглед в 20-а гестационна седмица. Това е животозастрашаваща аномалия, но прилагането на феталната хирургия дава надежда за спасяването на плода.

Какво представлява самата процедура?

Със случаят се заема специалистът по фетална медицина, д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която вече има успешен опит при подобни случаи. Д-р Чавеева извършва миниинвазивната процедура, при която прониква през устата на бебето с 3,3 мм фетоскоп и раздуват под гласните му връзки балон катетър. По този начин се дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Процедурата е протича успешно и без усложнения.

Благодарение на тази процедура, която се прилага за втори път в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, през януари 2015 година се ражда първото бебе след успешната интервенция.

Екипът и при двете уникални операции е начело с д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Феталната хирургия – как помага?

Това не са единствените процедури проведени от специалистите по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев”.  В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци. Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба.

Откриването на евентуални проблеми в развитието на плода още преди раждането е от важно значение за предотвратяването на фатални последици. Ето защо надлежното проследяване на бременността и прегледите по фетална морфология играят толкова важна роля както за бебето, така и за майката.

Препоръчително е първият преглед от специалист по фетална медицина да се направи в 11-13 гестационна седмица (г.с.), когато се прави и първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии, следващият препоръчителен преглед е през 18-24 г.с, а последният е в 32 г.с., когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността.

Освен, че феталната морфология предоставя по-подробна информация на специалиста по фетална медицина за състоянието на бебето, много майки споделят, че за тях е изключително интересно, че могат да видят всички основни органи и системи на своето бебе и как то се развива.