Това са само част от мъдрите думи на 79-годишната Ернестина Шепард – дамата, която днес освен че е най-възрастната жена културист в света, е и олицетворение на това, че с желание и упоритост всичко може да бъде постигнато.

Тя е родена през далечната 1936 г., но никога през младостта си не се е посвещавала фитнеса. Именно това е и посланието, което тя иска да разпространи сред нежния пол: „Аз започнах да тренирам едва, когато бях на 56. Тогава забелязах, че тялото ми е започнало да губи форма и веднага се записах на курс по аеробика. Сестра ми Милдред започна първа да се занимава с бодибилдинг и да се състезава. След време и аз реших да последвам примера й. Когато през 1992 г. тя почина от мозъчен аневризъм, аз си казах, че няма да се откажа и ще тренирам, докато мога в нейна памет. Така че, мили дами, започнете да тренирате, без значение от това на колко години сте. Възрастта е просто една цифра. Аз проповядвам това, което практикувам. Не мога да кажа на никого да прави нещо, което аз самата не правя“, казва тя.

Ернестина тренира усилено, като всяка сутрин бяга по 16 километра, което й отнема близо 3 часа. Стреми се да похапва крехко пилешко, зелени зеленчуци, сурови белтъци и кафяв ориз. Освен това, ежедневно след като стане, Ернестина медитира. През последните години възрастната дама се опитва да бъде положителния пример за мъже и жени, като дори води групови класове за хора в напреднала възраст.

Любопитен факт е, че тя е била вписвана цели два пъти в „Гинес“ като „Най-възрастната състезаваща се жена-бодибилдър в света”, съответно за 2010 и 2011 г. За 18-те си години активен спорт, Шепард има зад гърба си 2 бодибилдинг конкурса за ветерани и 9 маратона! И това, ако не е упоритост!