Това тофу в медено-лют сос е азиатското изкушение, на което трудно ще устоиш. Рецептата е здравословна и отнема само 15 минути!

Тофу в медено-лют сос 

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 2

Необходими продукти:

  • 2 с.л. масло от гроздови семки (или друга мазнина с по-неутрален аромат и вкус, например рафинирано кокосово масло. Зехтинът пък е мазнина, която има силен аромат)
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 400 г средно твърдо тофу
  • 2 с.л. чили сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 1½ с.л. мед
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 1 с.л. сусам
  • 1 зелен лук, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

    1. В една купичка забъркай чили соса, соевия сос, меда и оризовия оцет.
    2. Изцеди тофуто, подсуши го с кухненска хартия. Повтори процедурата 3-4 пъти, докато тофуто стане по-сухо. Нарежи го на малки кубчета, около 2-3 см.
    3. Поръси го с царевично нишесте, докато страните на кубчетата се покрият.
    4. Използвай средно голяма тиган, сипи в него гроздовото масло и пусни котлона на висока температура. Когато мазнината се загрее, почти да пуши, сложи чесъна и го запържи за 30 секунди. Мазнината трябва да е много гореща, за да може нишестето да залепне за тофуто. Сложи кубчетата в тигана и ги запържи, докато станат златисти (около 7 минути).
    5. Добави и соса. Смеси го добре с кубчетата за 3 минути.
    6. Изключи котлона и добави сусамовото олио и сусама. Разбъркай още веднъж, за да се разпределят равномерно.
    7. Сервирай с малко лук за украса.