Независимо дали е ваш колега, съсед или дори детето ви, някои хора могат да бъдат особено трудни. Ако ви се налага да общувате някой, който непрекъснато оказва съпротивление, нещата лесно могат да ескалират извън контрол.

Като съветник, който специализира в обръщането на конфликтните ситуации, знам, че има допирни точки, които присъстват във всеки тип конфликт, независимо каква е ситуацията.

Какво можете да направите по въпроса? Как можете да се справите с това и да попречите на съпротивлението, което се изгражда в отношенията ви?

Искате да изкажете мнението си, без да наливате масло в огъня. Дори и да знаете какво да правите, в напечен момент трябва да знаете срещу какво се изправяте. Трябва да мислите стратегически дали искате да продължите и да извадите най-доброто от ситуацията. Голяма част от процеса е това да спрете, да помислите и да направите неочакваното.

Ето няколко лесни и ефективни съвета, с които можете да преобърнете всяка ситуация с труден човек:

1. Изкажете съпричастност.

Ще бъдете изненадани какво може да направи това простичко действие. Най-честата причина хората да се съпротивляват е това, че не се чувстват чути или разбрани. Изказването на съпричастност и изслушването могат да накарат всеки да се чувства значим и това е най-бързият начин да вървите напред.

2. Мислете като тях.

Просто се поставете на мястото на човека за момент. Какво иска? Ако вие бяхте в тази ситуация, какво би било чувството? Този съвет ще ви помогне да стигнете далеч, защото повечето хора приемат само една гледна точка: своята. Тези, които могат да разрешават проблеми, могат да променят и перспективи.

3. Не се съпротивлявайте.

Това, срещу което се съпротивлявате, упорства още повече. Хората се съпротивляват, когато и вие се съпротивлявате. Прекарайте малко повече време, за да разберете гледната точка на отсрещната страна и им задавайте въпроси (и кимайте в разбиране).

4. Докато слушате, леко накланяйте глава.

Комуникираме не само чрез думите, но и чрез езикът на тялото. Когато наклоните леко глава, хората се чувстват изслушани. Този трик ще ви накара и да слушате по-осъзнато.

5. Мислете за резултата.

Преди да кажете нещо, спрете и помислете какво искате да постигнете като резултат (облекчение). Знайте как искате да накарате човека да се почувства (разбран). Освен това трябва да бъдете гъвкави (точно какъвто искате да бъдете и другият).

6. Бъдете отворени за по-голям урок.

През повечето време има много по-голям житейски урок, който можем да научим от това, че някой има труден характер. Може това да ви показва как се отнасяте към хората като цяло, как създавате конфликти или какви конфликти ви предизвикват. Важното е да знаете, че урокът е по-важен от самата ситуация.

7. Използвайте стратегическо влияние.

Разберете кой има влияние върху трудния човек и го попитайте дали може да ви помогне. Мислете извън стандартните ограничения и ще разберете, че има много начини, по които да подходите.

8. Създайте връзка.

Понякога можете да смените темата и да се съгласите за нещо съвсем различно от конфликтната тема, за да създадете връзка с този човек. Дори и негативната връзка (например обща ненавист към нещо) може да свърши работа, но внимавайте да не си създадете навик за подобни отношения.

9. Смекчете обстоятелствата.

Не подхранвайте негативността. Големите отговори и дългите имейли могат да ескалират трудна ситуация. Не отвръщайте със заядлив отговор, а спокойно слушайте. Човекът няма да изпитва нужда да се защитава, а ще се чувства разбран.

10. Нарушете тенденцията.

Хората често се държат като роботи. Изнервяме се непрекъснато и често реагираме на история, която постоянно се върти в главите ни. Когато общуваме с труден човек, можете да нарушите тенденцията като попитате нещо, което е напълно извън темата. Това ще разсее съзнанието им и ще можете да подходите към ситуацията по по-подходящ начин - проактивно, вместо защитно.